Izmir in Turkije

Izmir is gelegen in het westen van Turkije en is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is de derde stad van Turkije en heeft de tweede grootste haven va het land. Izmir is het hele jaar door een drukke metropool en in het bijzonder tijdens het internationale kunstfestival in de zomermaanden juni en juli.

Izmir is de stad van de tegenstellingen. Het biedt de bezoekers het beste van zowel de moderne als de oude wereld; doordrenkt met geschiedenis en tegelijkertijd een zinderende wereldstad.

Luchthaven Izmir:

Luchthaven Izmir (Adnan Menderes) is een vliegveld in de Turkse plaats Izmir. Het vliegveld is vernoemd naar de Turkse politicus en eerdere minister-president Adnan Menderes. Er is een internationale en nationale aankomst- en vertrekhal. De luchthaven is zeer modern en in 2007 nieuw gebouwd. Het vliegveld ligt 18 kilometer ten zuiden van Izmir.

Luchthaven Izmir in Turkije behoort tot de middelgrote luchthavens die vooral wordt gebruikt door vakantiegangers die de populaire bestemming bezoeken voor hun zomervakantie.

Klimaat Turkije:

Het klimaat vertoont grote verschillen, die vooral samenhangen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte. Het binnenland bezit een sterk landklimaat, terwijl de kusten een zeeklimaat hebben. Depressies, gemiddeld ongeveer vijf per jaar, komen uitsluitend in het koude jaargetijde voor en trekken dan over de Zwarte Zee of over de Middellandse Zee, maar nooit over het centrale hoogland. Hun invloed gaat niet verder dan enige tientallen kilometers landinwaarts. Daardoor komen in het binnenland zeer lage temperaturen voor. Aan de voorzijde van de Middellandse-Zeedepressies voeren woestijnwinden droge, warme lucht ook naar het binnenland, met name in het voorjaar. 's Zomers waaien onder invloed van de lage druk boven Azië noordelijke winden. De kusten zijn dan koeler dan het binnenland, juist tegengesteld aan de wintersituatie. Behalve langs de kust, m.n. van de Zwarte Zee, is de neerslag gering en sterk wisselend.

Autohuur:

Mits u in het bezit bent van uw nationaal rijbewijs, is het mogelijk Turkije door te reizen met een huurauto.

Lokale Keuken:

Het meest opwindende aan de Turkse keuken zijn de meze, heerlijke hapjes die op zichzelf al een maaltijd vormen of als voorgerecht worden gegeten. Met de meze stellen de Turkse koks hun fantasie en creativiteit op de proef, bijvoorbeeld 101 variaties met aubergine. De meze zijn bij uitstek geschikt voor vegetariërs; börek (pasteitjes gevuld met kaas en kruiden), dolma (druivebladeren gevuld met rijst), auberginedips en salades, yoghurt en knoflooksausjes.

Olijfolie is de basis van de Turkse keuken. Sommige mensen vinden dat te vettig, weer andere zweren erbij. Het schijnt dat die olijfolie de weelderigheid van de haardossen stimuleert, die in de mediterrane streken zo wordt gewaardeerd. Aan de presentatie wordt de grootste zorg besteed, zelfs het kleinste gerechtje wordt gegarneerd met peterselie, citroen en olijven. Bij de meze wordt zoveel versgebakken Turks brood (pide) geserveerd als u maar wilt.

Vanwege de vier zeeën die de Turkse kusten beroeren is ook vis een hoofdbestanddeel van de Turkse keuken. Naast de hamsi, lekkere vishapjes van ansjovis als onderdeel van de meze, worden er hoofdschotels van zeebaars, boniter, zwaardvis, inktvis, grote garnalen, brasem en rode poon geserveerd.
Lamsvlees wordt het meest gegeten, als de welbekende kebab, maar ook als köfte (gekruide vleesballetjes). Kip is iets minder populair, maar wordt smakelijk bereid met walnoten, knoflook en paprika en verwerkt in Circassische gerechten. Bij de gerechten worden gewoonlijk salades geserveerd en rijst (pilav), bereid met pijnappels, rozijnen en kruiden. Genoeg redenen dus om via Corendon.com een goedkope vliegticket naar Izmir te boeken!

Praktische informatie over Izmir:

Vluchtduur: De vluchtduur naar Izmir bedraagt ca. 3:30 uur.
Tijdverschil: In Turkije is het een uur later dan in Nederland.
Reisdocumenten: Reizigers dienen in het bezit te zijn van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort dat nog tot na het verblijf geldig is. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade of consulaat. Voor binnenkomst in Turkije dienen Nederlanders in het bezit te zijn van een geldig visum. Bij aankomst in Turkije betaalt u € 15,- per persoon voor het visum.

Geldzaken:

De Turkse munteenheid is de Lira. Er zijn veel banken in Turkije en bijna allemaal wisselen ze buitenlands geld. Ook kunt u in de grotere badplaatsen en op de luchthaven geld pinnen. Ook bij de grotere hotels kunt u geld wisselen, al is de wisselkoers hier een stuk ongunstiger dan bij de banken of de lokale wisselkantoortjes.

Taal:

De officiële taal is Turks, en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Het huidige Turks heeft veel leenwoorden overgenomen uit het Arabisch en het Perzisch, maar wordt geschreven in het latijns alfabet. Tot in het westen van China wordt op de Kaukasus en in Centraal-Azië door miljoenen mensen een Turkse taal gesproken.

Telefoneren:

De goedkoopste manier van telefoneren in Turkije is vanuit een telefooncel. U kunt telefoonmuntjes en telefoonkaarten kopen bij de VVV.

Elektriciteit:

220 volt wisselstroom. Contactdozen en stekkers zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland.

Openbaar vervoer:

Dolmus-taxibusjes zijn het goedkoopste vervoer. Deze pittige minibusjes rijden langs vaste routes en kunnen onderweg worden aangehouden. Dolmus betekent ‘volgepakt’, en dat is dan ook meestal het geval. Gewone taxi’s hebben een meter en vervoeren u snel en efficiënt door de stad.


  •  
    BEL NU ONS CONTACT CENTER +31 23 75 10 600